Zo snoei je de Hortensia Annabelle

Wist je dat de eerste hortensia’s in ons land met de VOC-schepen deze kant op kwamen uit Azië? Ze bloeien overigens ook in het wild in Zuid-Amerika. De naam van de hortensia is waarschijnlijk afgeleid van ‘een kruik water’ wat verwijst naar de vorm van de plant. Een leuk weetje als je de volgende keer naar de hortensia kijkt.

De meeste hortensia die je bij het tuincentrum koopt, zijn boerenhortensia’s. Er zijn inmiddels ook een aantal kweekrassen in de handel. De symboliek van de bloemen van de hortensia is veelzijdig. Ze staan voor dankbaarheid, gratie en schoonheid. Dat is gebaseerd op de uitbundige hoeveelheid bloemetjes en de ronde, bolle vorm. De kleuren staan onder meer voor liefde, harmonie en vrede. Een hortensia past daarmee altijd in een luxueus boeket, bijvoorbeeld voor een trouwerij.

De hortensia heeft een dun blad en dat houdt in dat verdamping snel gaan. Het is dan ook een plant voor in de halfschaduw. Let op dat de plant relatief veel water nodig heeft, is het te droog dan laat deze dat zien door slap te gaan hangen en gele bladeren te tonen. Met al die bloemenrijkdom wil de Hortensia graag in humusrijke en zure grond staan. Ieder jaar tuinturf rond de planten strooien is beslist een goed idee. De plant begint in hef voorjaar al snel knoppen te vormen als voorbereiding op de bloei die van juni tot en met september kan duren. In het najaar en de winter is deze plant weinig opvallend en niet echt decoratief. De bloemen moeten het echt doen. Past roze beter in het kleurpalet van jouw tuin dan kan je ook kiezen voor de Pink Annabelle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *